26 Eylül 2011 Pazartesi

Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı



Geleneksel yöntemlerle üretilen pancar pekmezi, üretimin ilk aşaması pancarın hasadı işlemi ile başlamaktadır. Hasat edilen pancarlar
yıkanarak üzerindeki topraklardan arındırılır. Temizlenen pancarlar önçe soyulur daha sonra uzunlamasına ince dilimlere ayrılır.

Dilimlerin ince olması kaynatma işemini kolaylaşırmaktadır. Pancar dilimleri kazanlara doldurulur ve
üzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işemine başlanır.

Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder. Haşlama işleminden
sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır.
Name:  Kaynayan su salan pancarlar cuvallara süzülmesi için dolduruluyor.jpg
Views: 3655
Size:  60.1 KB

Süzüntünün fazla olması içinpiresleme yapılır. Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur. Bir önceki haşlama süzme ve
presleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır.
Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır. Bu kaynama yaklasık 4-5 saat sürer.
Name:  Dolu olan kazan kaynaya kaynaya koyulaşarak tavanın dibinde kalıyor.jpg
Views: 4189
Size:  31.3 KB

Kaynama işleminin yeterli olduğuna kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verlir.
Pancardan pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz.Yaklasık 50 kg pancardan 12-13 kg pancar pekmezi elde edilir.

Kabaklı pekmez kazanı
Name:  kabaklı pekmez tavası  daha bir saat kaynaması lazım.jpg
Views: 3450
Size:  34.6 KB

Hasat
Yıkama
Dilimleme
Posanın Kazanlara Alınması
Haslama
Süzme
Sıkma
Süzüntünün Koyulaştırılması

Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı
Name:  Fotoğraf-0003.jpg
Views: 3481
Size:  47.6 KB

Name:  Fotoğraf-0002.jpg
Views: 3438
Size:  43.6 KB

Şimdi sizlerin ellerinizi bağlasınlar, benim ayaklarımı

Hiç yorum yok: